Quantcast
Channel: Gjør Det Selv
Viewing all 335 articles
Browse latest View live

Snekkerkjøkken: Lag flotte sammenføyninger selv

$
0
0
I denne gjør det selv-veiledningen lærer du å lage to eksklusive sammenføyninger: en skuff med fingerskjøter og en benk med svalehaleskjøter.
I denne gjør det selv-veiledningen lærer du å lage to eksklusive sammenføyninger: en skuff med fingerskjøter og en benk med svalehaleskjøter.

Kjøkkenmoten sier at vi skal se hvordan et kjøkken er satt sammen. Snekkerskjøter oser nemlig av godt håndverk og kvalitet.

Du kan lage de flotte sammenføyningene selv, og det krever ikke mye verktøy, annet enn et skarpt stemjern og en fintannet sag – i tillegg til tålmodighet og presisjon.

Lær å lage de eksklusive sammenføyningene

I denne gjør det selv-veiledningen viser vi hvordan du lager en skuff med fingerskjøter og en benk med svalehaleskjøter.

Skuffen krever presisjon, men ellers er ikke en fingerskjøt veldig vanskelig. Benken er en større utfordring, som krever litt flid og at du er dus med stemjernet. Vi hjelper deg gjennom prosjektet, trinn for trinn.

God fornøyelse!

Læs mere: Ventilator uten støy Læs mere: Mal deg til nytt kjøkkenLæs mere: 11 nybegynnerfeil du skal unngå!

Velg riktig benkeplate

$
0
0
Vi hjelper deg å finne riktig benkeplate ved å vise tre forskjellige typer – en billig, en mellomdyr og en dyr.
Vi hjelper deg å finne riktig benkeplate ved å vise tre forskjellige typer – en billig, en mellomdyr og en dyr.

Bare tanken på å bygge nytt kjøkken, er nok til å gjøre at de fleste av oss stopper før de engang har begynt.

Det er hardt arbeid, det kan bli dyrt og det skal treffes et hav av beslutninger – og det er viktig å ta de riktige beslutningene, for kjøkkenet skal gjerne være husets viktigste rom i mange år.

En av de tingene du skal bestemme deg for, er selvfølgelig hvilken benkeplate som er den riktige i nettopp ditt kjøkken.

Utvalget er stort, men vi forsøker å hjelpe deg litt på vei ved å vise tre typer benkeplater – en billig, en middels dyr og en dyr.

Det viktigste å vite er at det ikke finnes en perfekt benkeplate. Det er nemlig fordeler og ulemper ved alle typene, og vet du hvilke behov du har, er det enklere å velge.

1. Den billige: Laminat

Laminat fås i mange forskjellige fargenyanser og mønstre.

Vi vet at prisene på benkeplater av laminat kan variere fra billig til veldig dyr, men her tar vi utgangspunkt i en prisgunstig laminatplate. Benkeplater av laminat består av flere lag papir og lim presset sammen under høyt trykk og høy temperatur.

Laminat finnes i utallige utgaver, både i harde og myke varianter. En høytrykksbehandlet eller kompakt laminatplate er sterkere og mer motstandsdyktig enn myk laminat.

PRIS:

  • Fra cirka 500 kr for 2,5 meter plate

FORDELER:

  • Laminat er enkelt å vedlikeholde. En våt klut og vanlige, milde rengjøringsmidler er nok til å holde platen flott og helt ren.

ULEMPER:

  • Laminat blir lett misfarget av matvarer med sterke farger. Dessuten er billige typer laminat ikke spesielt varmebestandig. Derfor blir det fort merker, hvis du setter varme gryter på dem.
Det kan være vanskelig å unngå at laminatplaten fliser seg opp når du sager i den. Men setter du en teipbit på oversiden av platen, der snittet skal legges, og samtidig sager fra undersiden med en stikksag, får du et rent og pent sagsnitt.

2. Den mellomdyre: Stavlimt tre

Det finnes farge. et bredt utvalg av stavlimte benkeplater i forskjellige tresorter.

Tre er et av de mest populære materialene når det skal velges benkeplate – og med god grunn. Tre har nemlig mange gode egenskaper. Bøk, ask og eik er solide tresorter, som samtidig er varme og naturlige alternativ til for eksempel en laminatplate. Treplatene produseres ved at man limer sammen staver, slik at resultatet blir en stabil, massiv plate, som kan slipes ned og oljes igjen og igjen, etter behov.

PRIS:

  • Fra cirka 1000 kr for 2,5 meter plate

FORDELER:

  • Lett å skjære til. Det er enkelt å slipe ned platen og gi den olje, slik at den fremstår like god som ny. Eik er hardt og ripes ikke så enkelt opp.

ULEMPER:

  • Fukt fra vask og vannkran kan gjøre stor skade på treet. Mykere tresorter blir lett slitt og ripete. Tåler ikke varme i særlig lang tid om gangen. Varme gryter bør derfor ikke stå lenge på platen.
Har du en trebenkeplate, skal du montere blandebatteri og vannkran på selve vasken eller henge det opp på veggen. Ellers blir platen både skadet og skjoldet av vann fra kranen på kort tid.

3. Den dyre: Granitt

Selv om granitt kan virke usårlig, kan det faktisk både ripes opp og ta imot farge.

Hvis du går etter et mest mulig eksklusivt utseende, kan en plate av stein være det riktige valget. Granitt er et dyrt, men godt egnet materiale til benkeplater.

Det er dog ikke de enkleste platene å jobbe med. Tilskjæring av en lang granittbenkeplate er en oppgave for fagfolk, og benkeplaten skal poleres for å holde seg flott. Granitt finnes i mange forskjellige nyanser.

PRIS:

  • Fra cirka 1700 kr per meter plate

FORDELER:

  • Granitt er syrefast, slik at det ikke tar skade av for eksempel sitron. Påvirkes ikke av vann. Krever ikke særlig mye vedlikehold.

ULEMPER:

  • Fargeholdige matvarer kan lage flekker på granitt. Selv om det ikke får merker fra varme gryter, tåler granitt faktisk ikke varme så godt. Derfor bør det ikke stå varme ting på benken uten et gryteunderlag.
Det kan være vanskelig (og dyrt) å finne benkeplater i granitt på mer enn 3 meter i lengden. Derfor er ikke granitt det opplagte valget hvis du vil ha en lang kjøkkenbenk, med god plass til å jobbe på.
Læs mere: Velg riktig benkeplate Læs mere: Kan jeg fikse kanten på laminatplaten?Læs mere: SLIK: Støp flott betongbenkeplate

11 nybegynnerfeil du skal unngå når du lager kjøkken

$
0
0
Vær nøye helt fra begynnelsen av – allerede når du monterer elementene. Det lønner seg!
Vær nøye helt fra begynnelsen av – allerede når du monterer elementene. Det lønner seg!

Feil er ergerlige i et av hjemmets aller viktigste rom, og selv små feil kan komme til å skjemme det totale inntrykket.

I denne gjør det selv-veiledningen hjelper vi deg godt på vei og viser hvordan du unngår 11 dumme nybegynnerfeil når du bygger nytt kjøkken.

Du kan for eksempel se hvordan du unngår skjeve dører og skuffer, sager ut til vasken og monterer overskapene slik at de kommer til å henge fullstendig rett.

God fornøyelse!

Læs mere: Ventilator uten støy Læs mere: Mal deg til nytt kjøkkenLæs mere: 11 nybegynnerfeil du skal unngå!

Mal deg til nytt kjøkken

$
0
0
Male kjøkkenfronter: Når fronten har fått 2-3 strøk maling og et nytt grep, er den ikke til å skille fra en ny.
Male kjøkkenfronter: Når fronten har fått 2-3 strøk maling og et nytt grep, er den ikke til å skille fra en ny.

Uansett om kjøkkenet ditt er nytt eller gammelt, ser modulene mer eller mindre ut som de alltid har gjort. Det er frontene som skjemmer et gammelt kjøkken, og det er de som avgjør om et kjøkken ser nytt eller gammelt ut.

I stedet for å kjøpe et nytt kjøkken, kan du heller begynne med å finne frem malerullen. Ved å male kjøkkenfrontene med en lofri rull, kan du forvandle et nedslitt kjøkken til et moderne rom i tidens farger og din personlige stil.

Det er enkelt å male kjøkkenfronter

I denne gjør det selv veiledningen viser vi deg hvordan du sliper og maler kjøkkenfrontene, slik at kjøkkenet igjen er moderne i mange år fremover

Arbeidet er enkelt. Men du skal være nøye med å rengjøre frontene før du starter.

Vi gjennomgår trinn for trinn hvordan du:

  • rengjør frontene med effektiv grunnrens
  • sparkler hull og skader på frontenes overflate
  • sliper overflaten og kantene på frontene
  • grunner og maler kjøkkenfronter.
Læs mere: Mal deg til nytt kjøkkenLæs mere: Nye kjøkkenfronter: 9 enkle løsningerLæs mere: Sett hengsler på skapdøren  

Ventilator uten støy

$
0
0
Med ventilatoren montert i taket, får du bedre arbeidsplass, samt lys og luft over kokeplatene.
Med ventilatoren montert i taket, får du bedre arbeidsplass, samt lys og luft over kokeplatene.

Fjern den store, klossete og støyende ventilatoren, som henger ned og blokkerer for en kubikkmeter luft i kjøkkenet, og monter en takintegrert modell i stedet.

Det smarteste er å kjøpe en med ekstern motor. Da kan motoren nemlig monteres oppe på loftet, langt unna selve ventilatoren. Dermed slipper du det meste av støyen.

Sett støysenderen på loftet

En takintegrert ventilator fungerer stort sett som de vanlige typene, ved at de suger røyk og damp ut av kjøkkenet og ut gjennom et avtrekk – i veggen eller på taket. Men fordi du ikke kan rekke dem fra gulvet, må de styres med en fjernkontroll.

De er også litt mindre effektive, spesielt når ventilatoren skal suge opp oljebasert stekeos. På den lange veien fra stekepannen og opp til ventilatoren i taket, rekker nemlig de bittesmå oljepartiklene å bli så avkjølte at de kondenserer, klumper seg sammen og faller ned igjen.

Den største fordelen ved å velge en ventilator med ekstern motor, er at den støyende motoren fritt kan plasseres et eller annet sted på veien mellom ventilatoren og avtrekket – og dermed langt vekk fra hyggen på kjøkkenet.

Hvis du i tillegg også sørger for å koble sammen de tre delene (ventilator, motor og avtrekk) med spirorør, er du sikker på et effektivt sug. Spirorørene er laget av tynn aluminium, og i motsetning til myke flexislanger holder de formen når det dannes undertrykk i dem. Derfor blir suget sterkere.

Spirorøret kan være litt vanskeligere å tilpasse, men på de neste sidene kan du se hvordan det skal gjøres.

Last ned gjør det selv-veiledningen og se hvordan det gjøres

Å lage hull i taket og trekke spirorør er en voksen gjør det selv-oppgave, men i denne veiledningen kan du se hvordan det gjøres.

Vi viser trinn for trinn hvordan du:

  • forbereder monteringen
  • klargjør ventilatoren
  • lager rørføringen.
Læs mere: Ventilator uten støy Læs mere: Snarveien til LYDLØS ventilator Læs mere: Hvor skal avtrekket være?

Spar tid med byggeplater

$
0
0
Bygg med plater og spar mye tid.
Bygg med plater og spar mye tid.

Byggeplater er smarte på mange måter: De er enkle å jobbe med – du dekker simpelthen et stort område på kort tid. De er også enklere å håndtere enn for eksempel smale bord.

I tillegg er de ofte miljøvennlige, i hvert fall de platene som er laget av trefibre. De består nemlig av avfallstre og rester fra annen produksjon, som blir til sterke byggematerialer – i tillegg kan de resirkuleres og gjenbrukes.

Her gjennomgår vi gipsplater, sponplater, OSB-plater, kryssfinérplater, polystyrenplater og fibergipsplater.


1. Gips: Platen som kan brukes til nesten alt

Byggeplater av gips: Platene er enkle å montere på et skjelett av enten tre eller stål.

Gipsplater fås i så mange varianter, at de kan dekke alle flater i alle rom.

Gipsplatene er enkle å skjære i og lette å skru opp på vegger og i tak. Til våtrom finnes en impregnert variant, og til tak kan du få dem med forsenkede sparkelkanter på alle de fire sidene.

Til gulv kan du kjøpe gulvgipsplater, som gir et meget stivt underlag, som for eksempel kan brukes under fliser.

Gipsplater finnes også med isolasjon på baksiden, såkalte varmveggsplater. Disse må dog bestilles spesielt.

Gipsplater er brannhemmende. Derfor er de opplagte å bruke til vegger og tak, enten alene, i to lag eller utenpå en kryssfinér- eller OSB-plate, som gir et godt, skrusikkert underlag, som det er enkelt å sette fast ting til.

Varianter

  • Standardplater til vegger og tak
  • Takgipsplater med fire avfasede kanter
  • Gulvgipsplater
  • Varmveggsplater.

Fordeler

  • Lette å jobbe med
  • Opplagt til gjør det selv-ere
  • Billige og brannhemmende.

Ulemper

  • Krever spesialplugger hvis de skal bære tunge ting.

Priseksempel

  • Standardplater på 1200 x 2400 mm fås fra ca 70 kr.


2. Sponplater: En klassisk og billig løsning

Sponplater: En klassisk og billig løsning

Trespon presset sammen med lim blir til sponplater, som typisk brukes til møbler. Men de kan fint brukes til både vegger og gulv også, men kun innendørs, ettersom de suger fukt.

En av de mest brukte byggeplatene er gulvsponplater, som er utstyrt med fjær og not, slik at de kan danne en sterk, samlet flate når de limes sammen. Her skal du forsikre deg om at platen er godkjent til konstruksjonsbruk. En vanlig møbelplate er ikke sterk nok på et gulv.

Varianter

  • Standardplate
  • Gulvsponplate
  • Plate med spor til vannbåren gulvvarme.

Fordeler

  • Billige
  • Enkle å sage i.

Ulemper

  • Ikke like sterke som OSB og kryssfinér.

Priseksempel

  • Gulvsponplate: 22 x 600 x 1800 mm fra ca 120 kr.
  • Standard sponplate: 12 x 620 x 2420 mm fra ca 110 kr.


3. OSB: Den billige (og moderne) kryssfinéren

OSB: Den billige (og moderne) kryssfinéren

Trespon og -flis som er limt sammen blir til OSB-plater. De siste årene har de i stigende grad avløst de dyrere kryssfinérplatene, både inne og ute. Mange mener de er så pene (moderne), at de verken kler eller maler dem.

OSB er opplagt å bruke som innerste lag i en vegg som skal kles med gips. På den måten får du en skrufast vegg, som er mye mer praktisk enn en vegg som kun består av gipsplater, og billigere enn en vegg med kryssfinér.

Varianter

  • OSB1 til tørre omgivelser (inne)
  • OSB2 til fuktigere omgivelser som garasjer
  • OSB3 til utendørs bruk.

Fordeler

  • Lages av tre fra tynning av skog.
  • I praksis samme styrke mv. som kryssfinér, men billigere.

Ulemper

  • Ingen store ulemper.

Priseksempel

  • OSB3-plate: 12 x 1220 x 2400 mm fra ca 200 kroner.


4. Kryssfinér: Den klassiske platen til tak og gulv

Kryssfinér: Den klassiske platen til tak og gulv

Kryssfinér er den klassiske byggeplaten, som kan brukes både inne og ute.

Tynne skiver av tre limes sammen, slik at trefibrene krysses og danner en sterk treplate, som for eksempel kan brukes som undergulv. Med riktig lim kan platene bli vannfaste og blant annet brukes som undertak.

Varianter

  • Bjørkekryssfinér til snekkerformål, nåletrekryssfinér til undergulv, undertak mv., forskalingsfinér til støpeformer, mv.

Fordeler

  • Sterke og pene.

Ulemper

  • Forholdsvis dyre.

Priseksempel

  • Bjørkekryssfinér: 12 x 2440 x 1220 mm fra cirka 900 kroner.


5. Polystyren: Lette plater til vegger, gulv og våtrom

Polystyren: Lette plater til vegger, gulv og våtrom

Armerte polystyrenplater gjør mye bygging enklere, både i våtrom og resten av huset.

De veier lite, men er sterke og godkjent til bruk i våtrom, der de er et opplagt valg. De armerte polystyrenplatene kan brukes mange steder. Men det er en dyrere løsning enn for eksempel gips.

Som de fleste andre byggematerialer er platene utviklet til profesjonelt bruk, og her er vekt, enkel håndtering, isolering og motstandsdyktighet mot vann samlet i én plate. Det gir en tidsbesparelse som er til å ta og føle på. Og tid er penger for profesjonelle.

For oss andre er det å kunne bygge en dusjnisje på rekordtid uten å få vondt i ryggen en lekker luksus, men platene vil kunne ta en forholsvis stor del av et beskjedent byggebudsjett.

Varianter

  • Varierer fra produsent til produsent, men fås typisk som byggeplater i 12 til 100 mm tykkelse og som gulvelementer.

Fordeler

  • Lette å håndtere og enkle å lime sammen
  • Sterke
  • Som regel våtromsgodkjente.

Ulemper

  • Mye dyrere enn gips, som kan være et alternativ.

Priseksempel

  • Våtromsplate: 12 x 600 x 2440 mm fra ca 140 kroner.


6. Fibergips: Den ekstra harde og skrufaste gipsplaten

Fibergips: Den ekstra harde og skrufaste gipsplaten

Fibergipsplater er mye hardere enn vanlige gipsplater. Det gjør dem skrufaste, støydempende og mer stabile. Men fiberforsterkede plater er også dyrere og tyngre, og de er vanskeligere å skjære i. Mens vanlige gipsplater uten problemer kan deles og skjæres til med en hobbykniv, krever denne hardere varianten kraftigere verktøy, særlig hvis det ikke bare er snakk om å dele en plate på midten.

De siste årene er platene blitt beskyldt for å halte litt miljømessig, fordi de ikke kan gjenbrukes – i motsetning til vanlige gipsplater.

Med fibergips kan du bygge en sterk vegg i ett lag, og du kan uten videre skru fast ting i platen med helt vanlige murplugger.

Platene skal limes sammen, noe som gjør det generelt enklere å sparkle skjøtene, enn hva som er tilfellet med vanlige gipsplater.

Varianter

  • Fås i mange varianter, med eller uten sparkelkanter og med isolasjon på baksiden (såkalte varmveggsplater).

Fordeler

  • Sterke og skrufaste.

Ulemper

  • Tunge
  • Ikke gjenbrukbare
  • Forholdsvis dyre.

Priseksempel

  • Plate med rette kanter: 12,5 x 600 x 240o mm fra cirka 180 kroner.
  • Plate med to sparkelkanter: 12,5 x 600 x 2400 cm fra cirka 180 kroner.
Læs mere: Tørrbetong – slik bruker du tørrbetong!Læs mere: Spar tid med byggeplater Læs mere: Armeringsnett er ikke bare til armering av betong

Smart bord med svevende hyller

Bygg en skillevegg av fibergips

$
0
0
Før du begynner å bygge veggene, er det smart å lage en arbeidstegning. Da er det mye enklere å regne ut hvor mye materialer du må bruke til prosjektet.
Før du begynner å bygge veggene, er det smart å lage en arbeidstegning. Da er det mye enklere å regne ut hvor mye materialer du må bruke til prosjektet.

I denne gjør det selv-veiledningen bygger vi to skillevegger vinkelrett på hverandre til et bad.

Det skal settes opp fliser på veggen etterpå – derfor skal de loddrette stenderne plasseres med en avstand på 30 cm og kles med 15 mm tykke plater. Bruker du to lag 12,5 mm tykke plater, kan du bygge stenderverket med en senteravstand på 60 cm.

I veiledningen får du en komplett materialliste og en grundig gjennomgang av hvordan du:

  • bygger treskjelettet som gipsveggen skal bestå av
  • skrur opp fibergipsplater på veggen
  • skjærer fibergips
  • limer sammen platene
  • lager veggen med døråpning
  • isolerer veggene
Læs mere: Bygg en skillevegg av fibergipsLæs mere: Hvilke materialer skal jeg bruke til skilleveggen?Læs mere: Buede gipsvegger

Bli ekspert på løvsugere på 5 minutter

$
0
0
Løvsuger: Det er mye tid å spare på å bytte ut riven med en løvsuger. Den samler, suger og kverner alt avfallsløvet.
Løvsuger: Det er mye tid å spare på å bytte ut riven med en løvsuger. Den samler, suger og kverner alt avfallsløvet.

Hva er en løvsuger?

En løvsuger beskrives best som en kraftig støvsuger du kan bruke utendørs, som er beregnet til å suge opp nedfallsløv. Løvsugerens munning er vesentlig større enn en vanlig støvsuger. Det betyr blant annet at den har et større sugeområde og dermed blir det enklere å suge opp mange løv på en gang.

Under her kan du lese mer om hva du skal være oppmerksom på når du skal kjøpe deg en løvsuger.

Løvsuger: Hva er en løvsuger?

LES OGSÅ: Velg en løvblåser til disse oppgavene!

Læs mere: Bli ekspert på løvsugere på 5 minutterLæs mere: Knivskarp motorsag på 3 sekunderLæs mere: TEST: Vi tester 6 sterke motorsager

Slik skjærer du i glass og glassmosaikk

$
0
0
Det må et par forsøk til, før du finner riktig trykk og riktig teknikk. Det er derfor en god idé å øve på et mindre stykke først.
Det må et par forsøk til, før du finner riktig trykk og riktig teknikk. Det er derfor en god idé å øve på et mindre stykke først.

Tips til glasstyper

Har du et større prosjekt på gang, for eksempel bygging av et orangeri, er det mye penger å spare på å skjære ditt eget glass. Helt vanlige firkantede ruter er det enkleste å begynne med. Glass med skjeve mål er det ofte best å overlate til glassmesteren, hvis du da ikke er forberedt på at det blir litt svinn.

Skjæring av sikkerhetsglass og armert glass, det vil si glass som er forsterket, er ikke gjør det selv-arbeid. Det krever spesialutstyr.

Glasskjærer: 3 forskjellige typer

En vanlig glasskjærer består av et V-formet stålhjul, som lager en ripe i overflaten på glasset. Ripen gjør glasset så svakt, at det vil sprekke akkurat midt i ripen – og ikke andre steder – når du brekker glasset.

For å få et helt rent snitt, er det viktig at glasskjæreren er skarp, og at den holdes smurt. Det gjøres ved å sette den i parafin – gjerne også når den ikke er i bruk.

Det finnes alternativ til glasskjæreren.De kan du lese mer om her. Glasskjæreren er dog det mest populære valget til gjør det selv-bruk.

Læs mere: Slik skjærer du i glass og glassmosaikk Læs mere: Hvordan skjærer jeg i betong?Læs mere: Spiker eller lim til vaskelist?

Hullsag – bli ekspert på hullsager på 5 minutter

$
0
0
Hullsag: En hullsag er uunnværlig når du skal bore store hull.
Hullsag: En hullsag er uunnværlig når du skal bore store hull.

Hvordan borer du et hull med en diameter på 5 centimeter?

Du finner dessverre ikke et vanlig trebor i en slik tykkelse. Det er i stedet behov for en spesialist, nemlig en hullsag.

En hullsag består av et senterbor omkranset av en skive, eller bor, med små sagtenner.

Hullsagen fås i mange størrelser og er det klart smarteste verktøyet til å bore store hull. Hullsagen kalles også koppbor eller hullbor.

Hullsag: En hullsag med senterbor, som gjør det enklere å bore helt nøyaktig. Her er det en hullsag med en diameter på 76 mm.

Hullsag i riktig størrelse

En hullsag kan være så liten som 20 mm i diameter, og helt opptil 70-80 mm i diameter. Mange steder kan du kjøpe et sett med hullsager i forskjellige størrelser. Det gjør det enkelt å finne akkurat riktig størrelse.

Det er selvfølgelig også mulig å kjøpe hullsagene enkeltvis.

Også hullsag til murstein

Det finnes hullsager til mange andre materialer enn tre. Hvis du skal bore hull til et vannrør i en hardtbrent flis, får du bruk for en hullsag med diamanter, som er det eneste som kan skjære seg pent og enkelt gjennom flisen.

Skal du bruke en hullsag til å bore fliser, er ikke en bormaskin den riktige maskinen å bruke. Da skal du bruke en hullsag i en vinkelsliper i stedet. Det finnes også hullsager beregnet til å bore i metall, plast og murstein.

Hullsag: En hullsag kan også bore i plast. Her borer vi et hull til et nedløpsrør i en takrenne av plast.

En smart spesialist

I visse situasjoner klarer du deg helt enkelt ikke uten en hullsag. Hvis du for eksempel har fjernet en radiator og har et hull i gulvet etter vannrøret, skal hullet lappes med en propp. Denne proppen bores ut med en hullsag.

Hullsager er godt egnet til gipsvegger

Noen ganger er du uheldig og skader en gipsvegg. Da er hullsagen din beste venn. Hullet bores ut av gipsplaten med et koppbor i riktig størrelse. Etterpå borer du ut en propp av en ekstra gipsplate med den samme hullsagen. Proppen limes deretter i veggen og oversparkles, slik at reparasjonen blir helt usynlig.

Hullsag: Gipsveggen er skadet: Her borer vi ut det ødelagte stykket med en hullsag. Vi borer deretter en propp av annen gipsplate og limer proppen i hullet.
Læs mere: TEST: Vi tester 7 sirkelsager på batteri Læs mere: Bli ekspert på hullsager på 5 minutterLæs mere: Bli ekspert på løvsugere på 5 minutter

Tørrbetong – slik bruker du tørrbetong!

$
0
0
Tørrbetong: Når stolper skal stå godt fast, er det opplagt å bruke tørrbetong. Betongen helles “tørr” i hullet, før det tilsettes litt vann og røres rundt.
Tørrbetong: Når stolper skal stå godt fast, er det opplagt å bruke tørrbetong. Betongen helles “tørr” i hullet, før det tilsettes litt vann og røres rundt.

Tørrbetong er betegnelsen for en betongblanding som bare skal tilsettes vann før bruk.

Tørrbetong består av sement, diverse tilsettingsstoffer og sand. Sanden har som regel en kornstørrelse på 0-2 til 0-8 mm, der størrelsen er beskrevet på sekkene.

Hva kan du bruke tørrbetong til?

Tørrbetong kan for eksempel brukes til støping av gulv og fundamenter, eller til å støpe fast stolper i bakken til for eksempel et gjerde. Tørrbetong er også godt egnet til diverse reparasjoner av betong.

Tørrbetong: Til mindre støpeoppgaver og småreparasjoner av for eksempel en sokkel eller en betongtrapp, klarer du deg fint med tørrbetong, som bare skal tilsettes litt vann.

Hva er fordelene ved tørrbetong?

En av fordelene med tørrbetong er at du bare skal tilsette vann. Du slipper dermed å blande betongen av sement, sand, stein og vann.

En annen fordel er at du ofte slipper unna med litt mindre klin og påfølgende rengjøring. Skal du støpe fast stolper, kan du nemlig begynne med å helle litt vann i hullet, helle tørrbetong rundt stolpen og deretter tømme på det siste vannet. Etterpå vil betongen herde ved hjelp av vannet du tømte på og fukten fra bakken. Du slipper med andre ord helt unna blandearbeidet når du bruker tørrbetong slik.

Hva er prisen på tørrbetong?

Den største ulempen ved tørrbetong er prisen. En pose med 25 kg tørrbetong kan kjøpes fra cirka 50 kroner. Det høres umiddelbart ikke så dyrt ut, men hvis du skal støpe et stort fundament eller et stort betongdekke, er det vesentlig billigere å blande betongen selv. Tørrbetong egner seg derfor best til mindre oppgaver.

Tørrbetong: Hva er prisen på tørrbetong?

Hva er blandingsforholdet når du skal blande tørrbetong?

Du skal tilsette vann som tilsvarer cirka en tiendedel av vekten på tørrbetongen. Har du en sekk tørrbetong på 25 kg, skal du derfor tilsette cirka 2,5 liter vann. Bruker du mer vann, så betongen blir tynnere, svekker du betongen. I verste fall kan det medføre sprekkdannelser.

For å holde styring på blandingsforholdet, anbefales det å å blande hele poser tørrbetong om gangen.

LES MER: Slik arbeider du med betong

Læs mere: Tørrbetong – slik bruker du tørrbetong!Læs mere: Spar tid med byggeplater Læs mere: Armeringsnett er ikke bare til armering av betong

Test av sirkelsager på batteri

$
0
0
Sirkelsag test: Testvinneren imponerer først og fremst med hastigheten. Den er 25 % raskere enn de nærmeste konkurrentene. I tillegg har den testens beste batteriøkonomi.
Sirkelsag test: Testvinneren imponerer først og fremst med hastigheten. Den er 25 % raskere enn de nærmeste konkurrentene. I tillegg har den testens beste batteriøkonomi.

Sirkelsagen er ofte det foretrukne valget når store spon-, kryssfinér- eller MDF-plater skal sages opp. Men dette er krevende arbeid, og derfor blir det også raskt tydelig hvor kraftig maskinen du bruker er.

Mens testvinneren er sterk, og kan sage tre meter i en 22 mm MDF-plate på bare 18 sekunder, må testens billigste deltaker bruke dobbelt så lang tid på samme oppgave.

Det betyr dog ikke at den billige sagen er et dårlig valg. Faktisk kan den være ganske fornuftig. Hvis du ikke skal bruke sagen særlig ofte, og hvis du har litt tålmodighet, får du mye for pengene. Funksjoner som batteriindikator og arbeidslys er spart vekk, men prisen er også cirka en tredjedel av testvinnerens. Derfor blir den billige vårt valg som “Godt Kjøp”.

For øvrig varierer prisene stort blant leverandørene på flere maskiner – derfor er det som alltid penger å spare på å lete litt på nettet.

Slik har vi testet sirkelsager i vår sirkelsag-test

Det er krevende å sage lange snitt i kompakte byggeplater. Derfor har vi testet styrken ved å lage tre snitt på én meter i en 22 mm MDFplate. Da det var gjort, testet vi utholdenheten ved å sage videre, til batteriene var helt flate.

Under arbeidet har vi fortløpende vurdert maskinenes utforming og ergonomi.

Til slutt testet vi snittkvalitet ved å lage krevende snitt i laminat, der selv den minste feilen blir veldig tydelig.

Alle tester er gjort med de sagbladene sagene ble levert med. Du vil få bedre resultat hvis du skifter til spesialblad for hver oppgave.

Uavhengig test av sirkelsager

Gjør Det Selv er 100 prosent uavhengig av produsenter, annonsører og andre kommersielle interesser.

Vår testredaktør undersøker markedet for hva som finnes, og håndplukker selv de maskinene han vil teste.

Alle produktene i testene blir utsatt for akkurat de samme harde prøvelsene, som du kan se nærmere beskrevet på disse sidene.

Vi har testet disse 7 sirkelsagene

  • BLACK+DECKER BDCCS18-QW
  • EINHELL TE-CS 18/165 LI
  • MAKITA DHS660Z
  • RYOBI R18CS7-0
  • AEG BKS18BL
  • DEWALT DCS570NT
  • METABO KS 18 LTX 57

LAST NED HELE ARTIKKELEN og se hvordan de sju sirkelsagene klarte vår sirkelsag-test.

Læs mere: TEST: Vi tester 7 sirkelsager på batteri Læs mere: Hvor mange tenner skal sirkelsagbladet ha?Læs mere: Velg det riktige sagblad

Fugepistol: Dette bør du vite om fugepistolen

$
0
0
Det finnes mange forskjellige kvaliteter og modeller av fugepistoler. Velg den modellen fugepistol som passer til ditt behov.
Det finnes mange forskjellige kvaliteter og modeller av fugepistoler. Velg den modellen fugepistol som passer til ditt behov.

Slik virker en fugepistol

En fugepistol fungerer slik at man lader fugepistolen med en fugepatron. Ved hjelp av et trykkhåndtak på fugepistolen, trykker man et stempel inn i fugepatronen som deretter presser fugemassen ut av den tilklippede spissen på fugepatronen.

Kjøp av fugepistol – ikke kjøp for billig!

Når du bruker en fugepistol er det viktig at du kan styre mengden av fugemasse som kommer ut. Fugepistolen skal levere en jevn strøm, og det skal være enkelt å løsne trykket omgående. Derfor er det en god idé å droppe billige og spinkle fugepistoler og heller investere i en stabil fugepistol.

Fugepistol: Når man skal tette sprekker eller fuger er en fugepistol uunnværlig.

Elektrisk fugepistol

Om du tror at du kommer til å bruke fugepistolen mye, kan det være en god idé å vurdere å investere i en elektrisk fugepistol. En elektrisk fugepistol gjør det enkelt å dosere fugen riktig, og på de fleste elektriske fugepistoler er det mulig å stille inn hvor mye fugemasse fugepistolen skal dosere.

En elektrisk fugepistol gir deg dermed også mulighet til å legge en helt jevn fuge, og samtidig gjør en elektrisk fugepistol at du unngår å bli sliten i fingrene om du skal legge mye fugemasse.

Hvis du kjøper en elektrisk fugepistol, er det også mulig å få ekstrafunksjoner på fugepistolen. Blant annet er flere elektriske fugepistoler utstyrt med LED-lys, som gir deg muligheten til å arbeide på områder hvor belysningen er svak.

Hvor kan man bruke en fugepistol?

En fugepistol kan selvsagt brukes til alle typer fugemasser og lim. De forskjellige fugemassene har alle forskjellige egenskaper og kvaliteter. Med en fugepistol i hånden er det derfor også mulig å løse en lang rekke oppgaver i hjemmet.

LES OGSÅ: Velg riktig fugemasse

Typisk vil du bruke en fugepistol der du vil tette sprekker og skjøter, for eksempel rundt en dørkarm eller om du har ført et rør gjennom en vegg eller lignende.

Fugepistol: Det er nesten uunngåelig at fugemassen drypper når man arbeider med en fugepistol. Derfor er det en god idé å huske en avis og en våt klut.

Lim med en fugepistol

En fugepistol kan også brukes til å legge forskjellige limmasser, for eksempel montasjelim som man kan bruke til å sette fast en toalettskål. Presisjon er mindre viktig når du skal bruke fugepistolen til å lime med, så derfor kan du godt vurdere en billigere modell fugepistol, hvis det er det eneste du skal bruke fugepistolen til.

Velg den fugepistolen som passer til deg

Det er altså flere ting å ta stilling til når man skal kjøpe en fugepistol. Det viktigste er at du velger en fugepistol som passer til ditt budsjett og de oppgavene du skal utføre. Du kan fort merke på en fugepistol, spesielt en manuell fugepistol, om kvaliteten er i orden eller om det er en fugepistol som kan gå i stykker etter kort tid. Om du bare skal lage fuger rundt en enkelt dør, kan en billig fugepistol kanskje være den mest fornuftige investeringen.

LES OGSÅ: Unngå tre klassiske fugefeil

Læs mere: Dette bør du vite om fugepistolenLæs mere: TEST: Vi tester 7 sirkelsager på batteri Læs mere: Bli ekspert på hullsager på 5 minutter

Slik legger du fiskebein på bordet

$
0
0
Fiskebein på bordet
Fiskebein på bordet

Visst er det kjedelig å ha akkurat de samme møblene som alle andre, kjøpt i et av de store møbelvarehusene. Lager du ditt eget flotte spisebord, med en bordplate i fiskebeinsmønster, kommer du garantert ikke til å finne maken hos verken naboen eller noen av vennene dine.

Fiskebeinsmønster kan nemlig pynte opp andre steder enn på et gulv.

Det finnes mange forskellige variasjoner du kan prøve deg på, og du kan også fritt velge hvilken tresort du vil bruke, og hvilken nyanse bordet skal ha. Her bruker vi plater av furu, som vi sager ut til staver i riktig størrelse på en bordsirkelsag.

Slik legger du fiskebein på spisebordet

I denne gjør det selv-veiledningen kan du se hvordan du bygger et eksklusivt spisebord med fiskebeinsmøster på bordplaten. Det tar tid å skjære til stavene og de skal være helt nøyaktige, men det er ikke vanskelig. Vi viser hvordan du:

  • sager ut plate og staver
  • lager sargen
  • limer fast stavene til platen
  • behandler bordet med epoksy
Læs mere: Slik legger du fiskebein på bordetLæs mere: Støp et flott bord i tre og betongLæs mere: Bygg selv skrivebord med smarte detaljer

Smarte flisklips til store fliser

$
0
0
Smart nivellering – når du skal legge store fliser.
Smart nivellering – når du skal legge store fliser.

Store fliser er moderne, praktiske og elegante – når de er lagt riktig. Men selv for en profesjonell kan det være vanskelig å unngå en liten kant eller et hjørne som stikker opp et eller annet sted. Og da er det morsomme over.

Du føler at alle som ser gulvet vil se denne ene feilen, og ingen vil se helheten. Derfor er det greit at du lærer hvordan du legger store fliser perfekt.

Få store fliser til å ligge helt plant

I denne artikkelen viser vi deg selvsagt hvordan du gjør dette, fra første til siste flis. I tillegg viser vi deg også hvilke hjelpemidler du skal bruke, og løfter sløret for flisleggerens beste tips.

Du kan se hvordan du:

  • trekker på flislimet riktig
  • gjør gulvet plant og legger de første flisrekkene
  • legger de siste rekkene inn mot veggen

God fornøyelse!

Læs mere: Smarte flisklips til store fliserLæs mere: Slik legger du fliser rundt et rør Læs mere: Hvor mange fliser skal du kjøpe?

Slik sager du gjennom armert porebetong

$
0
0
Vi er kommet til armeringen, som kappes med ei vanlig baufil.
Vi er kommet til armeringen, som kappes med ei vanlig baufil.

Spørsmål:

Hvordan sager jeg gjennom armert porebetong? Jeg kan jo ikke bruke håndsagen jeg pleier å bruke. Kan jeg bruke en vinkelsliper?

Svar:

Du løser problemet enklest ved å bruke ei baufil. Men du får også bruk for håndsagen du normalt ville brukt.

Armeringen i porebetongen består av tynne jernstenger, som går på langs av platene. Til å kappe denne armeringen kan du altså bruke ei baufil. Men du kan fint bruke en vanlig sag, til du kommer ned til armeringen.

Etter at du har kappet jernstengene, kan du også sage videre med den vanlige sagen.

Vi anbefaler at du bruker en grovtannet sag til porebetong, men en gammel håndsag kan også brukes.

Armering

Vi tilføyer armering til en betongstøp for å øke styrken. Armeringen kan bestå av jern i form av stenger eller armeringsnett ved større prosjekter. Til mindre prosjekter kan det tilføyes fibre til støpen, for å øke styrke og motstandsdyktighet.

LES MER om lettbetong

Læs mere: Slik sager du gjennom armert porebetongLæs mere: Hvordan får jeg den siste porebetongplaten på plass?Læs mere: Bygg med porebetong

Hvorfor sprekker skruen opp treet?

$
0
0
Hvorfor sprekker skruen treet?
Hvorfor sprekker skruen treet?

Problem:

Jeg bruker dyre, selvskjærende skruer. Da forstår jeg ikke hvorfor bordet likevel sprekker!

Løsning:

Selv om skruen er selvskjærende, er det ikke en garanti for at bordet kan tåle å bli skrudd i uten å sprekke. Det avhenger av treets kvalitet, og hvor du skrur. Jo tettere på kanten av treet eller endeveden, desto større er risikoen for at treet sprekker, selv med selvskjærende skruer. Så når du skal skru tett på kanten av treet, skal du altså forbore.

Husk at boret og skruen skal ha samme diameter. Er skruen 4 mm tykk, skal boret være av samme tykkelse.

Læs mere: Hvorfor sprekker skruen opp treet? Læs mere: Karmskruer – bli ekspert på 5 minutter!Læs mere: Velg riktig skrue

Hva skal jeg slipe gulvet med?

$
0
0
En slipekopp med diamanter kan slipe nesten alt.
En slipekopp med diamanter kan slipe nesten alt.

Spørsmål:

Jeg skal slipe noen ujevnheter av et betonggulv. Kan jeg bruke en eksentersliper eller en slipekopp på bormaskinen?

Svar:

Nei, du må bruke litt kraftigere verktøy. Det er hardt arbeid å slipe et betonggulv. Derfor skal du ha fatt i en vinkelsliper med en diamantkoppskive.

Vinkelsliperen kan kjøre med over 10.000 omdreininger i minuttet, i motsetning til en bormaskin, som typisk kjører med opptil 2000 omdreininger. Skal du slipe et større område, går jobben mye raskere når du har større effekt til rådighet. Har du en vinkelsliper du kan justere hastigheten på, er det også en fordel.

Bruk en verkstedstøvsuger

Hvis du ikke har en skikkelig verkstedstøvsuger, bør du investere i en før du sliper gulvet med vinkelsliperen. Det støver helt enormt mye, og mye av støvet og annen skitt kan fanges ved å koble maskinen til en verkstedstøvsuger.

LES OGSÅ: Betongsliper: Slik sliper du betong

Læs mere: Hva skal jeg slipe gulvet med? Læs mere: Slik legger du tregulv rundt rørLæs mere: Kan jeg legge nytt gulv oppå det gamle?

Hva er forskjellen på dyre og billige murplugger?

$
0
0
Her slås en plugg av nylon i veggen. Den ekspanderer bedre enn plugger av plast.
Her slås en plugg av nylon i veggen. Den ekspanderer bedre enn plugger av plast.

Spørsmål:

Hva er forskjellen på dyre og billige murplugger?

Svar:

Billige murplugger, som typisk følger med hvis du kjøper en knagg til håndklær, er laget av hard plastikk. De er ikke mye verdt, for de er dårlige til å ekspandere og de knekker altfor lett.

Gode plugger er laget av nylon. De er mer fleksible og ekspanderer bedre når skruen skrus i. Kjøper du plugger fra for eksempel Fischer eller Essve, er du sikret god kvalitet.

LES OGSÅ: Plugger - oversikt på 5 minutter

Læs mere: Spar tid med sprøytemaling Læs mere: Gulvlakk: Slik behandler du et gulv med gulvlakkLæs mere: 5 vegger med ville effekter
Viewing all 335 articles
Browse latest View live